Stap 1: Oriënteren op de woningmarkt
Wanneer je een nieuwe woning wilt kopen begint het met een goede oriëntatie. Waar wil je gaan wonen? Aan welke eisen moet je nieuwe woning voldoen? Wat zijn jullie toekomstplannen? Wat is de maximale prijs die je wil of kan betalen?
Dit zijn belangrijke vragen, maar niet altijd de makkelijkste om te beantwoorden. Een goede voorbereiding is het halve werk, en zorgt ervoor dat je jezelf behoedt voor fouten en onverantwoorde keuzes.
Bepaal hoe je droomhuis eruit ziet!
Wanneer je speelt met het idee om te gaan verhuizen, is de volgende vraag vaak: waar wil je dan gaan wonen? En in wat voor huis? Het kopen van een woning is voor veel mensen geen dagelijkse bezigheid. Het is handig om eerst jouw woonwensen op een rij te zetten. Hoe ziet jouw leven eruit? En wat zijn jouw toekomstplannen voor de komende 5 à 10 jaar? Welk soort woning past daar het beste bij?
Denk hierbij aan:
• Hoe groot moet je nieuwe woning minimaal zijn?
• Hoeveel kamers wil je?
• Wil je een balkon of tuin?
• Wat voor soort woning wil je?
• De ligging: welke soort wijk, welke sfeer, welke voorzieningen, welke stad?
• Vervoer: wil je een garage, eigen parkeerplek, aansluiting op het OV?
• Wil je een klushuis of zoek je een kant en klaar huis?
Wat kan ik maximaal lenen?
Vóór je echt op zoek kunt naar je nieuwe huis is het belangrijk dat je berekent hoeveel je kunt lenen. Dit bedrag bepaalt in welke prijscategorie je kunt zoeken naar je nieuwe droomhuis. Maak dus voorafgaand aan je zoektocht een compleet financieel plaatje zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.
Bereken direct je
maximale hypotheek op Moneywise.nl.
Hoe wordt het maximale hypotheekbedrag berekend?
• Het inkomen van jou en je partner.
• De rente van je nieuwe hypotheek.
• Financiële verplichtingen die jullie hebben, zoals een lening die moeten worden afgelost, een openstaande studieschuld, alimentatie, zelfs een mobiel telefoonabonnement dat is afgesloten na 1 mei 2017 kan effect hebben op de hoogte van je hypotheek.
Blijf realistisch!
Wanneer je je woonwensen en je budget naast elkaar legt, is het wel zaak om realistisch te blijven. Een vrijstaande woning in de Randstad met een maximaal budget van € 200.000,- is bijvoorbeeld geen realistische combinatie. Geen enkele woning is perfect, en het aankopen van een woning is echt een gevoelskwestie. Wanneer een woning ‘goed voelt’, dan zijn die paar minpunten ineens een stuk minder belangrijk.
Eigen geld nodig bij aankoop woning
Houd er rekening mee dat je vanaf 2018 nog maar 100% van de aankoopwaarde van de woning kunt financieren. Je hebt dus altijd eigen geld nodig voor de bijkomende kosten. Alle
bijkomende kosten komen namelijk voor eigen rekening.
Jochem Kessens
Jochem is medeoprichter van Moneywise en weet veel van financiële producten waaronder hypotheek.
Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600