Hoe zorg ik dat mijn vrijkomende lijfrente wordt overgemaakt?
Valt uw lijfrente- of pensioenkapitaal vrij? Dan moet u kiezen of u verder wilt sparen of het wilt laten uitkeren. Kiest u voor een andere bank of verzekeraar dan uw huidige verzekeraar? Dan zal de huidige verzekeraar het geld moeten overmaken naar de nieuwe bank of verzekeraar.
U doet dit door een getekend verzoek in te dienen. Vaak krijgt u hiervoor van de nieuwe bank of verzekeraar een formulier, het zogeheten: 'Verzoek tot Overdracht'. Deze stuurt u getekend naar de oude bank of verzekeraar. Mogelijk heeft deze daar nog aanvullende stukken voor nodig, bijvoorbeeld een kopie legitimatiebewijs of een bewijs van in leven zijn. Het verschilt per verzekeraar wat men wil ontvangen.
Hulp van Moneywise
Als u een nieuwe lijfrente via Moneywise afsluit ontvangt u altijd een overdrachtsbrief van ons die u op kunt gebruiken om het geld naar de nieuwe lijfrente te laten overmaken. Deze kunt u ondertekenen en opsturen (of nog verstandiger: mailen) naar de oude bank of verzekeraar. U moet daarna zelf in de gaten houden of de oude partij het geld tijdig en juist overmaakt.
begeleiding overdracht lijfrente kapitaal door Moneywise
U kunt er ook voor kiezen om de overdracht door Moneywise te laten begeleiden. Wij zorgen er dan voor dat alle stukken op tijd bij de oude bank of verzekeraar liggen en controleren de voortgang. Als blijkt dat de oude partij uw geld niet tijdig overmaakt dan nemen wij contact op met hen en regelen het voor u.
PSK formulier
De nieuwe lijfrente of pensioenuitkering kan pas echt ingaan als de oude bank of verzekeraar en het geld en het zogenaamde PSK formulier heeft overgemaakt. Het PSK formulier komt voort uit het Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdracht. Hierin is vastgelegd dat de oude partij aan de nieuwe moet laten weten wat de fiscale achtergrond is. Op die manier weet de nieuwe partij zeker dat het geld fiscaal gezien gebruikt kan worden voor een lijfrente.
In de praktijk moeten we vaak actie ondernemen om de PSK formulieren op tijd bij de nieuwe partij te krijgen.
Voor deze overvoerservice waarbij het proces voor u bewaken brengen we eenmalig € 60 in rekening.
Mag ik lijfrentepolissen samenvoegen?
Heeft u meerdere vrijkomende polissen die ongeveer in dezelfde periode vrijvallen? Dan mag u deze samenvoegen op 1 bankspaarrekening. Dat biedt een aantal voordelen: U houdt overzicht, bespaart kosten en kunt straks in een keer met het totale kapitaal een nieuwe lijfrente regelen.
Lijfrente opbouwrekening
Wilt u de lijfrente nog niet laten uitkeren? Dan kiest u voor een opbouwrekening.
Zodra u de bankspaarrekening geopend heeft, kunt u daarna elke vrijkomende lijfrentepolis laten overboeken op deze bankspaarrekening. Iedere keer als er een polis vrijkomt, geeft u de oude partij opdracht om het geld over te boeken naar uw bankspaarrekening.
Lijfrente uitkeerrekening
Wilt u uw lijfrente periodiek laten uitkeren als aanvulling op uw pensioen, dan kiest u voor de lijfrente uitkeerrekening.
Bij een lijfrente uitkeerrekening is het samenvoegen ook mogelijk, maar dan moeten alle polissen wel allemaal rond de zelfde datum vrijvallen. U heeft ongeveer 2 weken de tijd om alle uitkeringen over te laten maken naar de nieuwe bank. Als (een deel van) de vrijkomende lijfrentes later wordt gestort, dan zal de bank al overgaan naar een eerste uitkering, waardoor er 2 uitkeringen naast elkaar zullen gaan lopen.
Dit is geen ramp, want qua rente en uitkering loopt u hier niets op mis, maar het is administratief minder prettig.
Hulp nodig?
U kunt ons altijd bellen om te overleggen wat de beste manier is om al uw lijfrentes bij elkaar te voegen: 085-760 7600.
We helpen u daar graag mee en weten door onze ervaring precies hoe we dit het beste voor u kunnen regelen.
Veelgestelde vragen over vrijkomende lijfrente