25.000 klanten 25.000 Ruim 25.000 tevreden klanten gingen je voor!
altijd samen met een hypotheekexpert Hypotheekadvies Altijd hulp van een hypotheekadviseur
100% onafhankelijk Onafhankelijk Je hebt keuze uit meer dan 35 banken

Online jouw hypotheek berekenen

Ga je een nieuwe woning kopen? Dan wil je natuurlijk eerst even wat berekeningen maken.
Wat kost jouw nieuwe woning. Hoeveel hypotheek kan ik krijgen en wat zijn dan de maandlasten?
Op Moneywise.nl kun je alles berekenen. Bovendien kun je alle banken en voorwaarden met elkaar vergelijken.

Maximale hypotheek berekenen

Voordat je begint wil je weten hoeveel jij maximaal kunt lenen aan hypotheek.
Slim, want zo weet je precies in welke prijsklasse je naar huizen kunt zoeken.

Maximale hypotheek en inkomen
Een hypotheek kun je alleen krijgen als je inkomen hebt. De bank heeft zo de zekerheid dat de hypotheek ook wordt terugbetaald.
Hoe hoger je inkomen is, hoe meer je kunt lenen.
Het inkomen van je partner telt ook mee, maar niet voor 100%. Het partner inkomen wordt bij het bepalen van de maximale hypotheek voor 60% meegeteld.

Maximale hypotheek en de hypotheekrente
Kies je voor een rentevastperiode van 10 jaar of langer? Dan wordt de maximale hypotheek berekend op basis van actuele rente.
Kies je voor een looptijd korter dan 10 jaar? Dan wordt de maximale hypotheek berekend op basis van 5% toestrente.
Hoe lager de hypotheekrente is waarmee gerekend wordt, hoe meer je kunt lenen. Hier zit direct ook een risico in, want als de hypotheekrente stijgt, kun je minder lenen. Het advies is dus een marge aan te houden als je gaat bieden op jouw droomhuis.

Maximale hypotheek berekenen

Netto maandlast berekenen

Nu je weet hoeveel je maximaal kunt lenen, of hoeveel hypotheek je nodig hebt, kun je berekenen hoeveel de netto maandlast van jouw hypotheek is.
Dan weet je wat je straks maandelijks betaalt.

Focus je op bruto maandlast
Niemand kan in de toekomst kijken, maar 1 ding is zeker. De belastingtarieven veranderen en de hypotheekrente aftrek wordt steeds minder.
De netto maandlast die we berekenen is een momentopname. Ga je later meer verdienen, of juist minder werken dan ziet de netto maandlast er weer anders uit.
Focus je dus vooral op de bruto maandlast, want die blijft gedurende de rentevastperiode gelijk.

Netto maandlasten berekenen

Uitgebreid vergelijken & regelen

Wil je een compleet beeld van de mogelijkheden? Doorloop dan onze uitgebreide vergelijking van hypotheken.
Je weet dan binnen 10 minuten:
- hoeveel je kunt lenen;
- hoeveel eigen geld je nodig hebt;
- welke bank de beste hypotheek voor jou heeft; en
- of je jouw droomwoning kunt kopen.

Uitgebreid vergelijken

Voordeel van hypotheek oversluiten berekenen

Ook als je jouw bestaande hypotheek wilt over sluiten wil je berekenen hoeveel voordeel oversluiten oplevert.
Via onze online oversluit module, krijg je snel inzichtelijk wat oversluiten kost, maar vooral hoeveel dat scheelt in je maandlasten!

Hypotheek oversluiten berekenen

Samen kiezen we de beste hypotheek

Ik laat je zien wat jouw opties zijn en ik zorg dat jij ze begrijpt

Marije van Moneywise 085-760 7610 "Ondanks dat we de hypotheek volledig online en telefonisch regelen, bouwen we een persoonlijke band op met de klant.
Dat maakt mijn werk extra leuk!"
Jeroen Wolfsen - Expert hypotheken

Gratis adviesgesprek

Een hypotheek is één van de belangrijkste financiële beslissingen van je leven. Bij ons regel je dat gewoon vanuit huis. Je hoeft er niet voor naar kantoor te komen. Wanneer mogen we je bellen?

Gratis bel-afspraak maken

Lees alles over hypotheek berekenen

Veelgestelde vragen over hypotheek berekenen

Hoeveel kan ik maximaal lenen aan hypotheek?

De maximale lening voor een hypotheek hangt af voor het grootste deel af van het inkomen en, als je samen een huis koopt, dat van je partner. Ook wordt er rekening gehouden lopende verplichtingen.

Alle banken hanteren dezelfde norm
De maximale hypotheek is in principe bij iedere bank gelijk, omdat de leennorm bepaald wordt door de GHF-norm (gedragscode hypothecaire financieringen).

Bereken zelf online jouw maximale hypotheek

Wat zijn de uitgangspunten van deze berekening?

De maximale hypotheek is berekend op basis van de door jullie ingevulde inkomensgegevens en verplichtingen. Daarbij gaan we uit van de hypotheekrente van dit moment. Daarnaast gaan wij uit van een hele nieuwe hypotheek met een looptijd van 30 jaar. Zeker wanneer je nog geen concrete woning op het oog hebt, kan de uitkomst van deze berekening nog wijzigen. Dit kan door het stijgen of dalen van de hypotheekrente, of een verandering in jullie inkomenssituatie. Misschien heb je wel nieuwe verplichtingen gekregen waar we rekening mee moeten houden, of is jouw bruto inkomen veranderd omdat je met een nieuwe baan bent begonnen.

Geldt deze berekening ook als ik een doorstromer ben?

Er wordt in deze berekening geen rekening gehouden met de fiscale spelregels die gelden wanneer je al een hypotheek hebt of hebt gehad. De kans is groot dat jouw hypotheek geen looptijd meer mag hebben van 30 jaar. En mocht je op dit moment een gunstige hypotheekrente hebben die je wilt meeverhuizen, heeft ook dit een effect op het bedrag wat je kunt krijgen aan maximale hypotheek. Wanneer je op dit moment een koopwoning hebt, is de kans groot dat je overwaarde hebt. Deze overwaarde moet je meenemen naar je nieuwe woning, wanneer je optimaal gebruik wilt maken van de fiscale regelgeving.

Kortom; er komt in dat geval veel meer bij een hypotheek kijken dan je in eerste instantie denkt. Wij kennen alle regels en kijken graag met je mee naar de mogelijkheden. Neem daarom contact op met onze hypotheekspecialisten voor een uitgebreide berekening.

Welke rol speelt de hypotheekrente bij mijn maximale hypotheek?

Ook de hypotheekrente speelt een belangrijke rol. De hypotheekrente bepaald namelijk in belangrijke mate de maandlast. Hoe lager de rente, hoe hoger het bedrag is dat je kunt lenen. Ook is de periode dat de hypotheekrente vaststaat (de rentevastperiode) een belangrijke factor. Kies je voor een rentevastperiode van 10 jaar of langer? Dan wordt de maximale hypotheek berekend op basis van actuele rente. Kies je voor een looptijd korter dan 10 jaar? Dan wordt de maximale hypotheek berekend op basis van 5% toetsrente.

Dit is een wettelijke regel die banken moeten aanhouden, omdat de rente op korte termijn wijzigt in de actuele hypotheekrente. Zo wordt er een marge aangehouden voor een gestegen hypotheekrente.

Waarom kan ik beter uitgaan van de bruto maandlast dan de netto maandlast?

Er zijn twee maandbedragen heel belangrijk, de bruto maandlast en de netto maandlast. De netto maandlast wordt berekend door de bruto maandlast te verminderen met de fiscale teruggave, ofwel de hypotheekrenteaftrek. Niemand kan in de toekomst kijken, maar 1 ding is zeker. De belastingtarieven veranderen en de hypotheekrente aftrek wordt steeds minder.
De netto maandlast die we berekenen is hierdoor een momentopname. Ga je later meer verdienen, of juist minder werken dan ziet de netto maandlast er weer anders uit.

Focus je dus vooral op de bruto maandlast. Dit is het bedrag wat maandelijks in eerste instantie wordt afgeschreven van de rekening. Dit bedrag blijft gedurende de hele rentevastperiode gelijk.

De fiscale teruggave is hierdoor een leuk extraatje.

Waar moet ik allemaal aan denken bij het kopen van een woning?

Wij hebben een aantal e-books geschreven waarin je veel informatie vindt over het aankopen van een woning. Onze complete collectie e-books vindt je hier.

Waarom is het verstandig om Moneywise in te schakelen?

Onze hypotheekspecialisten kijken graag met je mee naar de mogelijkheden en berekenen hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt lenen. Ook helpen we om een passende hypotheek af te sluiten. Met andere woorden; we regelen een hypotheek die nu en in de toekomst bij jouw persoonlijke situatie aansluit en die je gunstige voorwaarden en een scherpe rente biedt. Of je nu voor het eerst een woning koopt, of een doorstromer bent die al meerdere woningen hebt gehad. Zo weet je zeker dat je niet jarenlang te veel betaalt.

Neem daarom contact op met onze hypotheekspecialisten voor een uitgebreide berekening.

Hoe kan ik mijn inkomen aantonen?

Wanneer je in loondienst werkt, is een loonstrook en een werkgeversverklaring voldoende. In plaats van een werkgeversverklaring kan je ook een UWV-verzekeringsbericht gebruiken. Je inkomen wordt dan berekend op basis van een gemiddelde. Afhankelijk van de samenstelling van je inkomen kan dit heel gunstig uitkomen.

Ben je ondernemer? Dan wordt je inkomen gebaseerd op het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar. De meeste banken bepalen niet meer zelf het inkomen van een ondernemer. Hiervoor wordt een inkomensverklaring gevraagd. Deze moet worden opgemaakt door één van de vier rekenexperts die hiervoor zijn aangewezen.

Ik heb geen vast contract. Kom ik in aanmerking voor een hypotheek?

Jazeker, er zijn nog steeds mogelijkheden voor een hypotheek, ook als je geen vast inkomen hebt.

Als je minimaal één heel kalenderjaar ondernemer bent (januari t/m december) kom je als ondernemer al in aanmerking voor een hypotheek. Ook als je een tijdelijk contract hebt en je werkgever bereid is om een intentieverklaring te ondertekenen, heb je waarschijnlijk meer mogelijkheden dan je denkt. Ben je een flexwerker? Als je meerdere jaaropgaves kunt laten zien, wordt er uitgegaan van een gemiddeld inkomen. Dit wordt berekend over de inkomens van de laatste 3 jaar.

Telt het inkomen van mijn partner ook mee?

Ja, wanneer jullie samen de woning kopen en beiden inkomen hebben, dan tellen beide inkomens mee. Het hoogste inkomen telt mee voor 100%. Het tweede inkomen voor 90%.

Veelgestelde vragen over hypotheek berekenen

Nieuws en actualiteiten

De rente gaat dalen

Lees verder

Hoge raad stelt uitspraak over vermogensrendementsheffing weer uit

Lees verder

Steeds meer Nederlanders kiezen voor buitenlandse spaarrekening

Lees verder
Alle berichten
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662
Geen koffie, wél een cookie

Op Moneywise.nl regel je je financiële zaken online. Je krijgt bij ons geen koffie, maar we plaatsen wel cookies.

Maak hieronder een keuze voordat je verder gaat.
Of lees ons cookiebeleid

logo Moneywise.nl
... bel ons met al je vragen 085-760 7610
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube