25.000 klanten 25.000 Ruim 25.000 tevreden klanten gingen je voor!
altijd samen met een hypotheekexpert Hulp van experts Kom je er niet uit?
Onze experts helpen je graag!
100% onafhankelijk Onafhankelijk Altijd een onafhankelijke weergave van de markt

Daarom kun je beter voor ons kiezen

Een bankspaarrekening regelen via Moneywise is niet alleen slim, maar ook nog eens voordelig.

Vergelijken en afsluiten, alles online geregeld Altijd hulp van een expert Alle banken & verzekeraars meegenomen in de vergelijking Lage éénmalige kosten vanaf 179,-

De beste bankspaarrekening kies je zelf

Wij laten je zien wat de verschillen zijn zodat je gemakkelijk kunt kiezen

Rob van Moneywise 085-760 7610 "Een bankspaarrekening regel je bij ons gemakkelijk online, maar we helpen telefonisch klanten graag op weg.
Dát maakt m'n werk extra leuk!"
Rob van Lingen - Expert lijfrente & banksparen

Neem contact met ons op!

Heb je een vraag, of wil je meer informatie? We helpen je graag op weg!
Neem contact met ons op via WhatsApp, Email of gewoon per telefoon.

info@moneywise.nl 085-760 7600

Banksparen vergelijken? Bij ons vergelijk je alle banken en verzekeraars

Bij ons vergelijk je alle aanbieders die banksparen aanbieden. Zo weet je zeker dat je de hoogste rente ontvangt met de beste voorwaarden.

Klanten die een bankspaarrekening via Moneywise.nl hebben geregeld

8,9 Dit cijfer geven onze klanten ons nadat ze een bankspaarrekening hebben afgesloten.
Moneywise.nl scoort gemiddeld een 8,9 uit 6088 beoordelingen.

sterren beoordeling moneywise
8,9Anoniem
Ben altijd vriendelijk en deskundig te woord gestaan. En heb naar...
sterren beoordeling moneywise
8,7M wouters verhagen
Ben altijd vriendelijk en deskundig te woord gestaan
sterren beoordeling moneywise
7,9John Knol
De voor de hand liggende opmerking ""het kan altijd beter nooit t...
Lees alle ervaringen

Over Moneywise.nl

MoneyWise is opgericht omdat de bank- en verzekeringswereld nog steeds te weinig oog heeft voor de consument. MoneyWise zorgt ervoor dat jij je verzekeringen en bankproducten online kunt regelen met gemakkelijke processen en acceptabele kosten. We zorgen dat jij de producten op een begrijpelijk wijze kan vergelijken en gemakkelijk kan kiezen voor de verzekeraar of bank die voor jou het beste product heeft. Zo helpen we jou en de andere 35 0.000 bezoekers van onze website besparen op verzekeringen.

Wat doen wij voor je?

Wij maken het voor jou mogelijk om online je verzekering of bankproduct te vergelijken en direct af te sluiten. Onze experts zorgen ervoor dat jouw gegevens op de juiste plek bij de bank of verzekeraar terecht komen en bewaken het aanvraagtraject zodat er geen fouten worden gemaakt. Bovendien zitten onze experts voor je klaar om je tips en adviezen te geven.

Hoe vergelijken wij?

Iedere consument is anders en de wensen van iedere consument zijn anders. Door het uitvragen van de gewenste uitgangspunten kunnen wij die producten naar voren laten komen die relevant zijn. We sorteren altijd op hoogste rente of laagste premie (afhankelijk van het product). We tonen een top3 van producten waarin je zeker weet dat je die producten via MoneyWise kunt afsluiten. Zo garanderen wij een optimaal proces tijdens het aanvragen en afsluiten van je verzekering of bankproduct.

Hoe volledig is onze vergelijking?

Onze productmanagers zijn continue bezig met het verzamelen van informatie, premies en voorwaarden van de producten van banken en verzekeraars. We streven er naar om een volledige vergelijking te kunnen maken. Sommige banken en verzekeraars zijn echter niet transparant in hun kosten, premies en voorwaarden, waardoor wij deze niet kunnen opnemen in de vergelijking. Ervaring leert ons overigens dat dit nooit om top 10 spelers gaat. In de vergelijking zie je ook partijen vermeldt staan die geen informatie hebben aangeleverd.

Hoe verdienen wij ons geld?

Sluit je een verzekering of bankproduct via ons af? Dan verdienen wij geld aan onze dienstverlening. Als we je direct doorverwijzen naar de website van de aanbieders, dan ontvangen wij een vergoeding van de betreffende bank of verzekeraar mits je daar het product ook afneemt. Bij schadeproducten zoals autoverzekering ontvangen wij een vergoeding in de vorm van provisie. De hoogte hiervan verschilt per product. Sluit een je bankspaarrekening, lijfrente of hypotheek via ons? Dan betaal je ons rechtstreeks voor onze dienstverlening.

Banksparen via Moneywise.nl

Door de woekerpolisaffaire groeide de behoefte aan een transparant en goedkoop product waarmee gespaard kan worden voor een aanvulling op het pensioen of voor de aflossing van de hypotheek.
Banksparen is moest deze rol vervullen: géén ingewikkelde verzekeringsconstructies, géén verborgen kosten, gewoon een simpele spaarrekening met fiscale voorwaarden.
Sinds de introductie was banksparen direct populair, omdat de rendementen gunstiger waren en consumenten het product snapt.In 2010 is de wet uitgebreid met stamrechtsparen zodat een gouden handdruk kon worden gestort op een bankspaarrekening. Daarnaast werd het ook mogelijk om te sparen voor de kosten van de uitvaart: uitvaartsparen.

Lijfrentesparen


Lijfrente opbouwrekening
Sparen voor een aanvullend pensioen wordt lijfrentesparen genoemd. Je stort dan bijvoorbeeld iedere maand een bedrag op de lijfrenterekening.
De voorwaarde is wel dat er sprake is van een aantoonbaar pensioengat. Je kunt dit berekenen middels de jaarruimteberekening.
De uitkomst van de jaarruimteberekening is het bedrag dat je in het betreffende jaar mag storten en af mag trekken van je inkomstenbelasting.

Lijfrente uitstelrekening
Heb je een vrijkomende lijfrente, maar wil je nog niet overgaan tot een uitkering? Dan kun je je lijfrente 'uitstellen' via de lijfrente uitstelrekening.
Je regelt dit vrij gemakkelijk door een lijfrente uitstelrekening te openen en de huidige bank of verzekeraar de opdracht te geven je vrijkomende lijfrente over te maken naar je nieuwe bankspaarrekening.

Lijfrente uitkeerrekening
Heb je een vrijkomende lijfrente en wil je een periodieke uitkering ontvangen?
Dan open je een lijfrente uitkeerrekening. Je ontvangt dan bijv. maandelijks een uitkering voor bijvoorbeeld 5 of 10 jaar.

Uitvaartsparen


Sinds 2010 kan er worden gespaard voor de kosten van de uitvaart op een bankspaarrekening. Dit wordt 'uitvaartsparen' genoemd.
Omdat banken niet met uitvaartrekeningen op de markt kwamen, is de wet op 1 januari 2016 afgeschaft. Banksparen voor de kosten van de uitvaart is dus wettelijk niet meer mogelijk.Bankspaarhypotheek


Sinds 2008 hebben veel consumenten gekozen voor de bankspaarhypotheek. Hierbij spaar je op een aparte spaarrekening voor de aflossing van de hypotheek. Je lost pas af aan het eind van de looptijd waardoor je de gehele looptijd maximale hypotheekrenteaftrek geniet.
Sinds 2013 is de regelgeving voor hypotheekrenteaftrek versoberd. De bankspaarhypotheek blijft alleen bestaan voor mensen die vóór 2013 een hypotheek hebben afgesloten.

Stamrechtsparen


Sinds 2010 is het mogelijk om een gouden handdruk (ook wel ontslagvergoeding) te storten op een bankspaarrekening. Dit wordt stamrechtsparen genoemd. Maar in 2014 is de stamrechtvrijstelling afgeschaft, waardoor gouden handdrukken alleen nog netto uitgekeerd mogen worden.
Heb je al een gouden handdruk verzekering, een stamrecht BV of een gouden handdruk bankspaarrekening dan kun je natuurlijk nog steeds gebruikmaken van banksparen met een gouden handdruk. Je kunt zelf online de beste bank voor jouw gouden handdruk vinden.Veelgestelde vragen over banksparen

De nadelen van banksparen

Banksparen is een vorm van fiscaal vriendelijk sparen.
Je spaart dus met belastingvoordeel.
Maar dat betekent dat je je wel aan bepaalde spelregels moet houden.
Welke spelregels dat zijn, hangt af van het doel waarvoor je een bankspaarrekening opent.

Dit is daarmee het enige nadeel van banksparen. Ga je banksparen, dan kun je niet meer vrijelijk beschikken over jouw spaarsaldo. Je kunt het saldo alleen nog gebruiken voor het gekozen spaardoel.

De voordelen van banksparen

Banksparen is een vorm van fiscaal vriendelijk sparen. Je spaart bijvoorbeeld voor de aanvulling van je pensioen, voor de aflossing van je hypotheek of met een ontslagvergoeding.
Banksparen kent een aantal voordelen.

De voordelen van lijfrentesparen:

 • De inleg op de bankspaarrekening is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting;

 • Over het bankspaarsaldo betaalt u géén vermogensrendementsheffing;

 • Bij banksparen is er geen verlies van kapitaal bij overlijden, het saldo gaat altijd naar de erfgenamen.

 • Je betaalt géén kosten aan de bank

 • Banksparen valt onder het depositogarantiestelsel


De voordelen van stamrechtsparen:

 • Over de inleg betaal je, zolang je spaart, géén inkomstenbelasting;

 • Over het bankspaarsaldo betaalt u géén vermogensrendementsheffing;

 • Bij banksparen is er geen verlies van kapitaal bij overlijden, het saldo gaat altijd naar de erfgenamen.

 • Banksparen valt onder het depositogarantiestelsel.

 • Je betaalt geen kosten aan de bank


De voordelen van de bankspaarhypotheek:

 • Je lost de hypotheek uiteindelijk volledig af;

 • Over het bankspaarsaldo betaalt u géén vermogensrendementsheffing;

 • Je ontvangt dezelfde rente op je bankspaarrekening als de rente die je moet betalen op je hypotheek;

 • Banksparen valt onder het depositogarantiestelsel.

Welke vormen van banksparen zijn er?

Er zijn 4 vormen van banksparen:

Lijfrentesparen: banksparen voor een aanvullend pensioen
Bankspaarhypotheek: banksparen voor de aflossing van de hypotheek
Stamrechtsparen: banksparen met een gouden handdruk
Uitvaartsparen: banksparen voor de kosten van de uitvaart

Let op!
Een aantal vormen zijn inmiddels afgeschaft.
Zo kan de bankspaarhypotheek niet meer worden afgesloten.
Kan stamrechtsparen alleen met vrijkomend stamrechtkapitaal.
En is uitvaartsparen afgeschaft nog voordat er producten op de markt kwamen.

Wat is banksparen?

Banksparen is de naam voor fiscaal vriendelijk sparen.
Een bankspaarrekening is een geblokkeerde spaarrekening waarop kan worden gespaard voor de aanvulling van pensioen (lijfrente), de aflossing van de hypotheek.

Lees ons uitgebreide artikel: wat is banksparen

Is banksparen nog mogelijk?

Het korte antwoord is Ja, banksparen is nog mogelijk.
Maar er is sinds de introductie van banksparen in 2008 wel wat veranderd.

Banksparen voor een aanvullend pensioen (lijfrente)
Banksparen voor een aanvullend pensioen is nog steeds mogelijk.
Je kunt een bankspaarrekening openen om een lijfrente op te bouwen, maar ook met een vrijkomende lijfrente kunt u banksparen.

Banksparen met een gouden handdruk (stamrechtsparen)
Sinds 2010 mocht een gouden handdruk ook belastingvrij gestort worden op een bankspaarrekening.
Sinds juli 2014 is het stamrecht afgeschaft.
Banksparen met een gouden handdruk is dus alleen mogelijk voor vrijkomend stamrechtkapitaal

Banksparen voor de aflossing van de hypotheek (bankspaarhypotheek)
Sinds 1 januari 2013 zijn de regels voor hypotheekrente aftrek strenger geworden. Alleen bij een annuïtaire hypotheek of lineaire hypotheek mag de hypotheekrente worden afgetrokken.
De bankspaarhypotheek kan daarom voor nieuwe hypotheken niet meer worden afgesloten.
Lopende bankspaarhypotheken kunnen wel worden voortgezet.

Banksparen voor de kosten van de uitvaart (uitvaartsparen)
Sinds 2010 was het wettelijk mogelijk om op een bankspaarrekening te sparen voor de kosten van een uitvaart. Maar omdat geen enkele bank een dergelijke bankspaarrekening op de markt zette, is de wet uitvaartsparen per 2016 afgeschaft.

Banksparen: wat gebeurt er bij overlijden?

Eén van de voordelen van banksparen is dat het bankspaarsaldo áltijd toekomt aan de erfgenamen bij overlijden. Hier is dus geen aparte overlijdensdekking voor benodigd.

Wel is de regelgeving bij banksparen met een lijfrente iets anders dan de regels bij banksparen met een gouden handdruk (stamrechtsparen).

Jeroen Wolfsen schreef hier 2 duidelijke artikelen over:

Lijfrentesparen
Wat gebeurt er met lijfrente banksparen bij overlijden?

Stamrechtsparen
gouden handdruk banksparen en overlijden

Welke banken bieden banksparen aan?

Diverse Nederlandse banken bieden banksparen aan.
Er zijn sinds 2008 banken bijgekomen, maar de laatste paar jaar ook weer wat banken verdwenen.

Bekijk hier de totale lijst met banken die banksparen aanbieden

Veelgestelde vragen over banksparen

Beste website banksparen

Uit onderzoek van het bureau WUA! is gebleken dat MoneyWise.nl
de beste vergelijkingssite is voor het banksparen
Daar zijn we best een beetje trots op!

Beste prijs banksparen WUA

Nieuws en actualiteiten

Beleggen met de kinderbijslag, dit levert het op

Lees verder

Netto AOW-uitkering vanaf juli 2024 met 1,8% omhoog

Lees verder

Bitcoin vermogen vanaf 2025 beter zichtbaar voor de fiscus

Lees verder
Alle berichten
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662
Geen koffie, wél een cookie

Op Moneywise.nl regel je je financiële zaken online. Je krijgt bij ons geen koffie, maar we plaatsen wel cookies.

Maak hieronder een keuze voordat je verder gaat.
Of lees ons cookiebeleid

logo Moneywise.nl
... bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube