Beleggen
Beleggen is in trek. De lage spaarrente en de inflatie van de afgelopen jaren zorgen ervoor dat je een negatief rendement behaald als je jouw geld op een spaarrekening laat staan. Geen wonder dat veel mensen op zoek zijn naar (veilige) manieren om hun vermogen te laten groeien of om hun financiële doelen zoals te bereiken.
Wat is beleggen precies?
Beleggen is eigenlijk niets anders dan het kopen van 'iets' met het uitgangspunt dat hetgeen je gekocht hebt in waarde zal stijgen.
Over het algemeen wordt er belegd in
aandelen, maar er kan ook worden belegd in
obligaties,
vastgoed en edelmetalen zoals goud of platina.
Maar ook het kopen van een oldtimer die naar verwachting in waarde stijgt wordt gezien als een belegging.
De laatste paar jaar is ook het
beleggen in cryptovaluta populair.
Beleggingsrisico
Met beleggen heb je een grotere kans om een hoog rendement te maken op jouw vermogen, maar er is ook sprake van een beleggingsrisico.
We hebben het hier over de relatie tussen rendement en risico. Hoe hoger het verwachte rendement is, hoe hoger het beleggingsrisico is.
Hierbij speelt de
beleggingshorizon ook een belangrijke factor. Want hoe langer je belegt, hoe meer tijd je hebt om beursverliezen goed te maken.
Beleg je op korte termijn, dan heb je geen tijd om tegenvallende resultaten goed te maken en is er dus sprake van een veel hoger risico.
Bij een korte belegginshorizon is het dus verstandig een lager risico te nemen
Beheerd beleggen of zelf beleggen
Als je gaat beleggen moet je kiezen:
Zelf actief beleggen, of
beheerd beleggen.
Zelf actief beleggen
Bij zelf actief beleggen koop je zelf via een broker of handelsplatform aandelen van een bedrijf. Je houdt zelf actief de koers in de gaten en probeert op basis van de koersontwikkeling slimme aan- en verkopen te doen.
Lees meer over
zelf beleggenBeheerd beleggen
Wil je beleggen, maar heb je zelf geen verstand van beleggen en wil je bovendien niet dagelijks bezig zijn met koersen en rendementen? Dan is beheerd beleggen een goede optie.
Met beheerd beleggen besteed je het beleggen uit aan een vermogensbeheerder, of je belegt in een beleggingsfonds.
Op deze manier wordt jouw geld belegd zonder dat je zelf actief met de beleggingsportefeuille bezig hoeft te zijn.
Lees hier meer over
beheerd beleggen