Waarvoor kan ik de hypotheek verhogen?
Het verhogen van de hypotheek kan interessant zijn om verschillende redenen, denk hierbij aan:
-Het financieren van een verbouwing
-Het verduurzamen van je woning
-Een consumptieve opname doen uit de overwaarde om leuke dingen te doen
-De overwaarde inzetten als extra (pensioen)inkomen
-Het herfinancieren van leningen die elders lopen
-Je kind helpen met de aankoop van een woning door middel van een schenking
Je kunt natuurlijk meerdere wensen combineren wanneer je de hypotheek verhoogt. We denken graag mee over de mogelijkheden.
Hoe gaat het verhogen van de hypotheek in zijn werk?
Je hebt de eerste (en belangrijkste) stap al gezet; je hebt via onze website onderzocht of het interessant is om je hypotheek te verhogen. En die mogelijkheden onderzoek je graag verder.
Via Moneywise is het verhogen van je hypotheek zo geregeld. Na een adviesgesprek met één van onze hypotheekspecialisten werken we een aantal scenario’s voor je uit, afhankelijk van jouw wensen. Daarna gaan we aan de slag met de hypotheekaanvraag bij de bank. Als dit is afgerond, kan je naar de notaris.
Hoe lang duurt het om de hypotheek te verhogen?
Wij vinden het belangrijk dat het proces soepel en vlot verloopt. De eerste afspraak bij één van onze hypotheekspecialisten is daarom vaak al binnen enkele werkdagen. Wij werken online, en maken een persoonlijke pagina voor je aan, waar je je gegevens kunt aanvullen en documenten in kunt uploaden. Over het algemeen kunnen we stellen dat het gemiddeld zo’n 4 tot 6 weken duurt om de hypotheekaanvraag af te ronden bij de nieuwe bank.
Kan ik de hypotheek alleen verhogen bij mijn huidige bank, of kan ik ook oversluiten?
Afhankelijk van jouw huidige situatie en wensen is het soms voordeliger om de hypotheek onder te brengen bij een andere bank. Dit kan zijn vanwege een gunstigere rente, maar ook vanwege de hypotheekvoorwaarden. Niet alles is mogelijk bij alle banken.
Wat in jouw situatie de beste optie is, bespreek je met één van onze hypotheekspecialisten.
Wat zijn de kosten voor het verhogen van mijn hypotheek?
De exacte kosten van het verhogen van je hypotheek zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Over het algemeen dien je rekening te houden met deze kosten:
-Hypotheek advies- en bemiddelingskosten Moneywise
-Kosten voor de taxatie
-Notariskosten (als je de hypotheek opnieuw moet laten inschrijven in het Kadaster)
-Indien je ondernemer bent, kosten voor een inkomensverklaring
-Eventueel een boeterente wanneer de hypotheek volledig wordt overgesloten
Wanneer we elkaar spreken over het verhogen van de hypotheek, brengen wij exact in kaart hoe hoog de kosten zijn voor het verhogen van de hypotheek.
Kan ik de kosten meefinancieren?
Ja dat kan, mits er voldoende ruimte is op basis van jouw inkomen en de waarde van de woning.
Wanneer je de kosten meefinanciert, zijn deze kosten niet aftrekbaar.
Ik heb onvoldoende inkomen om de hypotheek te verhogen. Zijn er nog mogelijkheden?
In sommige gevallen zijn hier wel mogelijkheden voor. Maar eerlijk is eerlijk, als er onvoldoende inkomen is wordt het erg lastig om de hypotheek te verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing of verduurzaming. Je verhoogt dan immers je hypotheek, met hogere lasten tot gevolg, terwijl hier onvoldoende inkomen tegenover staat. Dit is anders wanneer je de hypotheek wilt verhogen om een consumptieve lening te herfinancieren. Als jouw financiële situatie hierdoor verbetert, zijn sommige banken bereidt hiernaar te kijken. Zij kijken dan naar de werkelijke maandlasten van de hypotheek.
Neem in dit geval contact op met onze hypotheekspecialisten om de mogelijkheden te bespreken.
Hoe kan ik mijn inkomen aantonen?
Wanneer je in loondienst werkt, is een loonstrook en een werkgeversverklaring voldoende. In plaats van een werkgeversverklaring kan je ook een UWV-verzekeringsbericht gebruiken. Je inkomen wordt dan berekend op basis van een gemiddelde. Afhankelijk van de samenstelling van je inkomen kan dit heel gunstig uitkomen.
Ben je ondernemer? Dan wordt je inkomen gebaseerd op het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar. De meeste banken bepalen niet meer zelf het inkomen van een ondernemer. Hiervoor wordt een inkomensverklaring gevraagd. Deze moet worden opgemaakt door één van de vier rekenexperts die hiervoor zijn aangewezen.
Welke schulden tellen allemaal mee voor de berekening van mijn maximale hypotheek?
Voor een hypotheekaanvraag moeten we rekening houden met de volgende verplichtingen:
-De mogelijkheden tot roodstaan op een betaalrekening
-Een creditcard op afbetaling
-Consumptieve leningen
-Studieschuld
-Een private leaseauto
-Alimentatieverplichtingen
Het hebben van financiële verplichtingen is niet erg, maar hier moeten we wel rekening mee houden bij een hypotheekaanvraag. Om overkreditering te voorkomen, doet ook de bank nog een controle bij het BKR. Geef je verplichtingen dus altijd op! Dit voorkomt nare verrassingen achteraf.
Moet ik mijn woning altijd laten taxeren?
De waarde van de woning moet altijd worden aangetoond. Dit kan door middel van een gevalideerd taxatierapport of door een Desktop taxatie uit te laten voeren. Bij een normale taxatie komt er een taxateur bij je thuis die de waarde van jouw woning bepaalt. Als je de hypotheek verhoogt in verband met een verbouwing, geef de taxateur dan ook een overzicht van de geplande verbouwing. De taxateur houdt vervolgens rekening met deze verbouwing in zijn waardebepaling. Je krijgt dan een waarde voor en een waarde na de verbouwing. De waarde na verbouwing mag worden gehanteerd als maximale waarde van de woning.
Veelgestelde vragen over het verhogen van de hypotheek