Ik wil de gezamenlijke hypotheek volledig overnemen. Hoe gaat dit in zijn werk?
Het overnemen van de volledige hypotheek wanneer je gaat scheiden, heet ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid. Jouw ex-partner is hierdoor geen eigenaar meer van de woning, en is geen partij meer in de hypotheek. Op basis van de afspraken die jullie hebben gemaakt in het echtscheidingsconvenant, wordt de hypotheek aangepast. Hiervoor wordt gekeken naar jouw persoonlijke situatie.
Wanneer schakel ik Moneywise in om de overname van de hypotheek te regelen?
Er komt heel wat kijken bij het afwikkelen van een scheiding. Wij kunnen pas iets voor je betekenen, wanneer helder is wat jouw nieuwe inkomenssituatie is. Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. Daarnaast is het voor ons handig om een indicatie te hebben wat jullie wensen zijn met betrekking tot de koopwoning, zodat we naar dit scenario kunnen toerekenen. Met deze conclusies kan je vervolgens de afspraken verder vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Pas als de scheiding helemaal is afgewikkeld, kunnen wij echt aan de slag met de hypotheek en aanverwante producten.
Wat doet Moneywise niet?
Moneywise volgt uitsluitend de afspraken die staan in het echtscheidingsconvenant met betrekking tot de koopwoning. Wij treden niet op als mediator, en doen geen uitspraken over de hoogte van de alimentatie of het verevende pensioeninkomen.
Welke documenten hebben jullie nodig om het ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid te kunnen regelen?
Of we nu een hele nieuwe hypotheek gaan regelen omdat jullie besloten hebben om allebei in een nieuwe woning te wonen, of we regelen dat de bestaande hypotheek op één naam komt, de bank zal altijd vragen om de volgende documenten:
- De beschikking van de rechtbank
- Het echtscheidingsconvenant
- De akte van verdeling
- De inschrijving van de Burgerlijke Stand
Zonder deze documenten is de scheiding nog niet volledig afgewikkeld, en krijgen wij geen akkoord op de hypotheekaanvraag.
Welke afspraken staan er allemaal in een echtscheidingsconvenant?
Wanneer jullie gaan scheiden moeten jullie alle afspraken die jullie maken vastleggen. Alle deze afspraken worden samen met de advocaat of mediator opgeschreven in het echtscheidingsconvenant. Hierin leggen jullie de afspraken vast over de volgende onderwerpen:
- Afspraken over de woning
- Afspraken over jullie vermogen
- Afspraken over schulden
- Afspraken over partneralimentatie
- Afspraken over de verdeling van de inboedel
- Afspraken over de verdeling van jullie pensioen
- Afspraken over communicatie met vrienden en familie van je (ex-)partner
- Afspraken over het maken van nieuwe afspraken als de omstandigheden wijzigen
- Fiscale afspraken
Het convenant wordt ingeleverd bij de rechter, samen met het verzoek tot echtscheiding. Hiermee wordt het officieel onderdeel van de uitspraak, en zijn de afspraken die hierin staan bindend. Dat is fijn, want mocht er ooit onenigheid ontstaan, dan kan je hierop terugvallen.
Hoe kan ik mijn inkomen aantonen?
Wanneer je in loondienst werkt, is een loonstrook en een werkgeversverklaring voldoende. In plaats van een werkgeversverklaring kan je ook een UWV-verzekeringsbericht gebruiken. Je inkomen wordt dan berekend op basis van een gemiddelde. Afhankelijk van de samenstelling van je inkomen kan dit heel gunstig uitkomen.
Ben je ondernemer? Dan wordt je inkomen gebaseerd op het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar. De meeste banken bepalen niet meer zelf het inkomen van een ondernemer. Hiervoor wordt een inkomensverklaring gevraagd. Deze moet worden opgemaakt door één van de vier rekenexperts die hiervoor zijn aangewezen.
Welke schulden tellen allemaal mee voor de berekening van mijn maximale hypotheek?
Voor een hypotheekaanvraag moeten we rekening houden met de volgende verplichtingen:
- De mogelijkheden tot roodstaan op een betaalrekening
- Een creditcard op afbetaling
- Consumptieve leningen
- Studieschuld
- Een private leaseauto
- Alimentatieverplichtingen
Het hebben van financiële verplichtingen is niet erg, maar hier moeten we wel rekening mee houden bij een hypotheekaanvraag. Om overkreditering te voorkomen, doet ook de bank nog een controle bij het BKR. Geef je verplichtingen dus altijd op! Dit voorkomt nare verrassingen achteraf.
Hoe werkt de beoordeling van mijn inkomen in geval van ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid?
In eerste instantie wordt op de reguliere manier gekeken naar jouw maximale hypotheek op basis van jouw inkomen en verplichtingen. Daarna wordt gekeken naar de bestaande hypotheek. In veel gevallen is de hypotheek gebaseerd op twee inkomens, en zul je dus niet genoeg inkomen hebben om de gehele hypotheek te dragen. Gelukkig zijn er vaak wel mogelijkheden om de hypotheek alsnog over te nemen. De bank heeft namelijk als doel jou in de woning te laten wonen. Dit moet wel op een financieel verantwoorde manier kunnen. De mogelijkheden verschillen per situatie, en per bank. De beoordeling hiervan is hierdoor altijd maatwerk.
Onze hypotheekspecialisten kijken graag mee naar de mogelijkheden.
Telt partneralimentatie mee als inkomen voor mijn hypotheekaanvraag?
Moet je partneralimentatie betalen? Dan is dit een financiële verplichting waar banken rekening mee moeten houden. Bij het betalen van jouw maximale hypotheek wordt het bedrag dat jij aan partneralimentatie betaalt afgetrokken van jouw bruto inkomen. Uiteindelijk kun je hierdoor dus minder lenen.
Ontvang je partneralimentatie? Dan kan dit ervoor zorgen dat je een hogere hypotheek kunt afsluiten. Partneralimentatie wordt namelijk gezien als inkomen en mag worden meegenomen als inkomen in de berekening voor de hypotheek. Alimentatie is voor de bank wel een onzekere inkomensfactor, omdat dit vaak een beperkte looptijd heeft, en de afspraken hierover herzien kunnen worden. Daarom neemt niet iedere bank zomaar de alimentatie mee voor een hypotheekaanvraag.
Telt kinderalimentatie mee als inkomen voor mijn hypotheekaanvraag?
Het betalen of ontvangen van kinderalimentatie heeft geen invloed op het krijgen van een hypotheek. Kinderalimentatie wordt niet gezien als financiële verplichting of inkomen.
Veelgestelde vragen over hypotheek bij scheiding