Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Voor als je gaat scheiden en de hypotheek op 1 naam moet komen

25.000 klanten 25.000 Ruim 25.000 tevreden klanten gingen je voor!
altijd samen met een hypotheekexpert Hypotheekadvies Altijd hulp van een hypotheekadviseur
100% onafhankelijk Onafhankelijk Je hebt keuze uit meer dan 35 banken

Scheiden en een hypotheek? Zo weet je alles

Scheiden en een eigen woning (.pdf)

Als je wilt scheiden heb je veel zaken te regelen. Wat gaan jullie doen met de gezamenlijke woning?
Toch verkopen of blijft één van jullie er wonen? Hoe werkt dit eigenlijk?

Download gratis

Samen kiezen we de beste oplossing

Ik laat je zien wat de mogelijkheden zijn en ik zorg dat jij ze begrijpt

Marije van Moneywise 085-760 7610 "Ondanks dat we de hypotheek volledig online en telefonisch regelen, bouwen we een persoonlijke band op met de klant.
Dat maakt mijn werk extra leuk!"
Jeroen Wolfsen - Expert hypotheken

Gratis adviesgesprek

Bij een echtscheiding komt veel kijken. Vaak is de wens dat één van de partners in de woning kan blijven.
Onze hypotheekadviseurs laten je graag zien welke mogelijkheden er zijn!
Je hoeft er niet voor naar kantoor te komen. Wanneer mogen we je bellen?

Gratis bel-afspraak maken

Hypotheken vergelijken? Wij tonen alle banken

Bij ons vergelijk je 35 banken die samen meer dan 100 hypotheken aanbieden. Zo weet je zeker dat je de laagste rente hebt tegen de beste voorwaarden.

Klanten die een hypotheek via Moneywise.nl hebben geregeld

8,9 Dit cijfer geven onze klanten ons nadat ze een hypotheek hebben afgesloten.
Moneywise.nl scoort gemiddeld een 8,9 uit 540 beoordelingen.

sterren beoordeling moneywise
10Erik
Mijn beleggingen waren verpand aan mijn ING hypotheek en vanuit d...
sterren beoordeling moneywise
10heer de Kruijf
Ik heb aangegeven wat de wensen waren en alles werd netjes gerege...
sterren beoordeling moneywise
10Ronald
Jerry heeft mij met raad en daad bijgestaan. Echt geweldig goed g...
Lees alle ervaringen

Over Moneywise.nl

Moneywise is opgericht omdat de bank- en verzekeringswereld nog steeds te weinig oog heeft voor de consument. Moneywise zorgt ervoor dat jij je hypotheek, verzekeringen en bankproducten online kunt regelen met gemakkelijke processen en acceptabele kosten. We zorgen dat jij de producten op een begrijpelijk wijze kan vergelijken en gemakkelijk kan kiezen voor de bank of verzekeraar die voor jou het beste product heeft. Zo helpen we jou en de andere 500.000 bezoekers van onze website te besparen op verzekeringen en vaste lasten.

Wat doen wij voor je?

Wij maken het voor jou mogelijk om online je verzekering of bankproduct te vergelijken en direct af te sluiten. Onze experts zorgen ervoor dat jouw gegevens op de juiste plek bij de bank of verzekeraar terecht komen en bewaken het aanvraagtraject zodat er geen fouten worden gemaakt. Bovendien zitten onze experts voor je klaar om je tips en adviezen te geven.

Hoe vergelijken wij?

Iedere consument is anders en de wensen van iedere consument zijn anders. Door het uitvragen van de gewenste uitgangspunten kunnen wij die producten naar voren laten komen die relevant zijn. We sorteren altijd op hoogste rente of laagste premie (afhankelijk van het product). We tonen een top3 van producten waarin je zeker weet dat je die producten via MoneyWise kunt afsluiten. Zo garanderen wij een optimaal proces tijdens het aanvragen en afsluiten van je verzekering of bankproduct.

Hoe volledig is onze vergelijking?

Onze productmanagers zijn continue bezig met het verzamelen van informatie, premies en voorwaarden van de producten van banken en verzekeraars. We streven er naar om een volledige vergelijking te kunnen maken. Sommige banken en verzekeraars zijn echter niet transparant in hun kosten, premies en voorwaarden, waardoor wij deze niet kunnen opnemen in de vergelijking. Ervaring leert ons overigens dat dit nooit om top 10 spelers gaat. In de vergelijking zie je ook partijen vermeldt staan die geen informatie hebben aangeleverd.

Hoe verdienen wij ons geld?

Sluit je een verzekering of bankproduct via ons af? Dan verdienen wij geld aan onze dienstverlening. Als we je direct doorverwijzen naar de website van de aanbieders, dan ontvangen wij een vergoeding van de betreffende bank of verzekeraar mits je daar het product ook afneemt. Bij schadeproducten zoals autoverzekering ontvangen wij een vergoeding in de vorm van provisie. De hoogte hiervan verschilt per product. Sluit een je bankspaarrekening, lijfrente of hypotheek via ons? Dan betaal je ons rechtstreeks voor onze dienstverlening.

Lees alles over scheiden bij hypotheek

Veelgestelde vragen over hypotheek bij scheiding

Ik wil de gezamenlijke hypotheek volledig overnemen. Hoe gaat dit in zijn werk?

Het overnemen van de volledige hypotheek wanneer je gaat scheiden, heet ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid. Jouw ex-partner is hierdoor geen eigenaar meer van de woning, en is geen partij meer in de hypotheek. Op basis van de afspraken die jullie hebben gemaakt in het echtscheidingsconvenant, wordt de hypotheek aangepast. Hiervoor wordt gekeken naar jouw persoonlijke situatie.

Wanneer schakel ik Moneywise in om de overname van de hypotheek te regelen?

Er komt heel wat kijken bij het afwikkelen van een scheiding. Wij kunnen pas iets voor je betekenen, wanneer helder is wat jouw nieuwe inkomenssituatie is. Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. Daarnaast is het voor ons handig om een indicatie te hebben wat jullie wensen zijn met betrekking tot de koopwoning, zodat we naar dit scenario kunnen toerekenen. Met deze conclusies kan je vervolgens de afspraken verder vastleggen in het echtscheidingsconvenant. Pas als de scheiding helemaal is afgewikkeld, kunnen wij echt aan de slag met de hypotheek en aanverwante producten.

Wat doet Moneywise niet?

Moneywise volgt uitsluitend de afspraken die staan in het echtscheidingsconvenant met betrekking tot de koopwoning. Wij treden niet op als mediator, en doen geen uitspraken over de hoogte van de alimentatie of het verevende pensioeninkomen.

Welke documenten hebben jullie nodig om het ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid te kunnen regelen?

Of we nu een hele nieuwe hypotheek gaan regelen omdat jullie besloten hebben om allebei in een nieuwe woning te wonen, of we regelen dat de bestaande hypotheek op één naam komt, de bank zal altijd vragen om de volgende documenten:

  • De beschikking van de rechtbank

  • Het echtscheidingsconvenant

  • De akte van verdeling

  • De inschrijving van de Burgerlijke Stand


Zonder deze documenten is de scheiding nog niet volledig afgewikkeld, en krijgen wij geen akkoord op de hypotheekaanvraag.

Welke afspraken staan er allemaal in een echtscheidingsconvenant?

Wanneer jullie gaan scheiden moeten jullie alle afspraken die jullie maken vastleggen. Alle deze afspraken worden samen met de advocaat of mediator opgeschreven in het echtscheidingsconvenant. Hierin leggen jullie de afspraken vast over de volgende onderwerpen:

  • Afspraken over de woning

  • Afspraken over jullie vermogen

  • Afspraken over schulden

  • Afspraken over partneralimentatie

  • Afspraken over de verdeling van de inboedel

  • Afspraken over de verdeling van jullie pensioen

  • Afspraken over communicatie met vrienden en familie van je (ex-)partner

  • Afspraken over het maken van nieuwe afspraken als de omstandigheden wijzigen

  • Fiscale afspraken


Het convenant wordt ingeleverd bij de rechter, samen met het verzoek tot echtscheiding. Hiermee wordt het officieel onderdeel van de uitspraak, en zijn de afspraken die hierin staan bindend. Dat is fijn, want mocht er ooit onenigheid ontstaan, dan kan je hierop terugvallen.

 

Hoe kan ik mijn inkomen aantonen?

Wanneer je in loondienst werkt, is een loonstrook en een werkgeversverklaring voldoende. In plaats van een werkgeversverklaring kan je ook een UWV-verzekeringsbericht gebruiken. Je inkomen wordt dan berekend op basis van een gemiddelde. Afhankelijk van de samenstelling van je inkomen kan dit heel gunstig uitkomen.

Ben je ondernemer? Dan wordt je inkomen gebaseerd op het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar. De meeste banken bepalen niet meer zelf het inkomen van een ondernemer. Hiervoor wordt een inkomensverklaring gevraagd. Deze moet worden opgemaakt door één van de vier rekenexperts die hiervoor zijn aangewezen.

Welke schulden tellen allemaal mee voor de berekening van mijn maximale hypotheek?

Voor een hypotheekaanvraag moeten we rekening houden met de volgende verplichtingen:

  • De mogelijkheden tot roodstaan op een betaalrekening

  • Een creditcard op afbetaling

  • Consumptieve leningen

  • Studieschuld

  • Een private leaseauto

  • Alimentatieverplichtingen


Het hebben van financiële verplichtingen is niet erg, maar hier moeten we wel rekening mee houden bij een hypotheekaanvraag. Om overkreditering te voorkomen, doet ook de bank nog een controle bij het BKR. Geef je verplichtingen dus altijd op! Dit voorkomt nare verrassingen achteraf.

Hoe werkt de beoordeling van mijn inkomen in geval van ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid?

In eerste instantie wordt op de reguliere manier gekeken naar jouw maximale hypotheek op basis van jouw inkomen en verplichtingen. Daarna wordt gekeken naar de bestaande hypotheek. In veel gevallen is de hypotheek gebaseerd op twee inkomens, en zul je dus niet genoeg inkomen hebben om de gehele hypotheek te dragen. Gelukkig zijn er vaak wel mogelijkheden om de hypotheek alsnog over te nemen. De bank heeft namelijk als doel jou in de woning te laten wonen. Dit moet wel op een financieel verantwoorde manier kunnen. De mogelijkheden verschillen per situatie, en per bank. De beoordeling hiervan is hierdoor altijd maatwerk.

Onze hypotheekspecialisten kijken graag mee naar de mogelijkheden.

Telt partneralimentatie mee als inkomen voor mijn hypotheekaanvraag?

Moet je partneralimentatie betalen? Dan is dit een financiële verplichting waar banken rekening mee moeten houden. Bij het betalen van jouw maximale hypotheek wordt het bedrag dat jij aan partneralimentatie betaalt afgetrokken van jouw bruto inkomen. Uiteindelijk kun je hierdoor dus minder lenen.

Ontvang je partneralimentatie? Dan kan dit ervoor zorgen dat je een hogere hypotheek kunt afsluiten. Partneralimentatie wordt namelijk gezien als inkomen en mag worden meegenomen als inkomen in de berekening voor de hypotheek. Alimentatie is voor de bank wel een onzekere inkomensfactor, omdat dit vaak een beperkte looptijd heeft, en de afspraken hierover herzien kunnen worden. Daarom neemt niet iedere bank zomaar de alimentatie mee voor een hypotheekaanvraag.

Telt kinderalimentatie mee als inkomen voor mijn hypotheekaanvraag?

Het betalen of ontvangen van kinderalimentatie heeft geen invloed op het krijgen van een hypotheek. Kinderalimentatie wordt niet gezien als financiële verplichting of inkomen.

Veelgestelde vragen over hypotheek bij scheiding

Nieuws en actualiteiten

Krappe woningmarkt laat huizenprijzen wederom stijgen

Lees verder

Hypotheekrente stabiel in afwachting beleid ECB

Lees verder

Na weken van rentedalingen stabiliseert de hypotheekrente

Lees verder
Alle berichten
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662
Geen koffie, wél een cookie

Op Moneywise.nl regel je je financiële zaken online. Je krijgt bij ons geen koffie, maar we plaatsen wel cookies.

Maak hieronder een keuze voordat je verder gaat.
Of lees ons cookiebeleid

logo Moneywise.nl
... bel ons met al je vragen 085-760 7610
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube