Ik wil verbouwen. Kan ik mijn overwaarde gebruiken?
Jazeker! Sterker nog, om de hypotheek te verhogen, heb je zelfs overwaarde nodig. Je kunt je overwaarde inzetten om te verbouwen door je hypotheek te verhogen of je hypotheek geheel over te sluiten. Wat je mogelijkheden zijn, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen. De bank zal wel altijd toetsen of jij de extra hypotheeklasten kan betalen.
Via onze website bereken je simpel je maximale hypotheek. Zo weet je precies hoeveel je uit kunt geven aan je verbouwing.
Houd er rekening mee dat je niet meer mag lenen dan 100% van je woningwaarde na de verbouwing. Vermeerdert de verbouwing de waarde van je huis? Dan telt dat ook mee voor de bepaling van je maximale verbouwingshypotheek. Als je verduurzamende maatregelen doorvoert, dan mag je 106% van je woningwaarde lenen.
Hoe kan ik mijn inkomen aantonen?
Wanneer je in loondienst werkt, is een loonstrook en een werkgeversverklaring voldoende. In plaats van een werkgeversverklaring kan je ook een UWV-verzekeringsbericht gebruiken. Je inkomen wordt dan berekend op basis van een gemiddelde. Afhankelijk van de samenstelling van je inkomen kan dit heel gunstig uitkomen.
Ben je ondernemer? Dan wordt je inkomen gebaseerd op het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar. De meeste banken bepalen niet meer zelf het inkomen van een ondernemer. Hiervoor wordt een inkomensverklaring gevraagd. Deze moet worden opgemaakt door één van de vier rekenexperts die hiervoor zijn aangewezen.
Welke schulden tellen allemaal mee voor de berekening van mijn maximale hypotheek?
Voor een hypotheekaanvraag moeten we rekening houden met de volgende verplichtingen:
-De mogelijkheden tot roodstaan op een betaalrekening
-Een creditcard op afbetaling
-Consumptieve leningen
-Studieschuld
-Een private leaseauto
-Alimentatieverplichtingen
Het hebben van financiële verplichtingen is niet erg, maar hier moeten we wel rekening mee houden bij een hypotheekaanvraag. Om overkreditering te voorkomen, doet ook de bank nog een controle bij het BKR. Geef je verplichtingen dus altijd op! Dit voorkomt nare verrassingen achteraf.
Moet ik altijd naar de notaris voor het verhogen van de hypotheek?
Nee, dit hoeft niet altijd. Iedere hypotheek wordt ingeschreven in het Kadaster. Vaak wordt dit voor een hoger bedrag gedaan dan je hypotheek daadwerkelijk hoog is. Je hoeft niet opnieuw naar de notaris wanneer je voldoende opnameruimte hebt binnen deze inschrijving en je bij de huidige bank blijft.
Sluit je de hypotheek over naar een andere bank, heb je onvoldoende opnameruimte of wil je bijvoorbeeld consumptieve leningen laten verrekenen, dan zul je altijd een bezoekje moeten brengen aan de notaris.
Hoe lang duurt de hypotheekaanvraag?
Wij vinden het belangrijk dat het proces soepel en vlot verloopt. De eerste afspraak bij één van onze hypotheekspecialisten is daarom vaak al binnen enkele werkdagen. Wij werken online, en maken een persoonlijke pagina voor je aan, waar je je gegevens kunt aanvullen en documenten in kunt uploaden. Over het algemeen kunnen we stellen dat het gemiddeld zo’n 4 tot 6 weken duurt om de hypotheekaanvraag af te ronden.
Kan ik de hypotheek alleen aanvragen bij mijn huidige bank, of kan ik ook oversluiten?
Afhankelijk van jouw huidige situatie en wensen is het soms voordeliger om de hypotheek onder te brengen bij een andere bank. Dit kan zijn vanwege een gunstigere rente, maar ook vanwege de hypotheekvoorwaarden. Niet alles is mogelijk bij alle banken.
Wat in jouw situatie de beste optie is, bespreek je met één van onze hypotheekspecialisten.
Wat zijn de kosten voor het de hypotheekaanvraag in verband met een verbouwing?
De exacte kosten voor een hypotheekaanvraag zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Over het algemeen dien je rekening te houden met deze kosten:
-Hypotheek advies- en bemiddelingskosten Moneywise
-Kosten voor de taxatie
-Notariskosten (als je de hypotheek opnieuw moet laten inschrijven in het Kadaster)
-Indien je ondernemer bent, kosten voor een inkomensverklaring
-Eventueel een boeterente wanneer de hypotheek volledig wordt overgesloten
Wanneer we elkaar spreken over het verhogen van de hypotheek, brengen wij exact in kaart hoe hoog de kosten zijn voor het verhogen van de hypotheek.
Kan ik de kosten meefinancieren?
Ja dat kan, mits er voldoende ruimte is op basis van jouw inkomen en de waarde van de woning.
Wanneer je de kosten meefinanciert, zijn deze kosten niet aftrekbaar.
Wat is een bouwdepot?
Wanneer je de hypotheek verhoogt voor een verbouwing, opent de bank een bouwdepot. Dit is een aparte rekening, waarop een budget wordt gereserveerd. Aan de hand van de door jou opgegeven verbouwing kan je hier vervolgens de rekeningen uit declareren. De bank betaalt vervolgens de bedragen uit aan jou of aan de vakman. Een bouwdepot heeft een looptijd van maximaal 2 jaar. Daarna wordt het bouwdepot afgesloten en wordt het overgebleven saldo (indien dit er is) afgelost op de hypotheek. Dit gebeurt ook als je zelf aangeeft dat je klaar bent met verbouwen.
Over het bedrag wat je nog niet hebt gebruikt, betaal je in veel gevallen geen hypotheekrente.
Veelgestelde vragen over verbouwen en hypotheken