Overgangsregeling bestaande hypotheken
Sinds 1 januari 2013 kom je alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je een
annuïtaire hypotheek, of
lineaire hypotheek hypotheek hebt.
Maar let op: dit geldt alleen voor nieuw af te sluiten hypotheken. Woningbezitters die al een hypotheek hadden hebben een overgangsrecht en behouden hun recht op hypotheekrenteaftrek.
Voorwaarden behouden overgangsrecht
Voor het behouden van het recht op hypotheekrenteaftrek moet je aan de volgende voorwaarde voldoen:
- je bent op 31 december 2012 in het bezit bent van een woning waarop een hypotheek rust.
- je in 2012 een woning koopt (koopovereenkomst getekend in 2012) en deze in 2013 financiert, ook al is dat voor de eerste keer.
- je in 2012 nog onherroepelijk en schriftelijk met een aannemer een verbouwing overeenkomt. Dan valt de daarvoor aangegane schuld nog onder de oude regels, ook als de lening pas in 2013 wordt afgesloten. De verbouwing moet dan wel in 2013 zijn afgerond.
De stand van je eigenwoningschuld op 31 december 2012 is het bedrag dat wordt aangemerkt als bestaande eigenwoningschuld en waarvoor je onder het overgangsrecht valt.
Aflossen op hypotheek
Zodra je een extra aflossing doet op de hypotheek, dan behoud je het overgangsrecht over deze aflossing op voorwaarde dat je uiterlijk in het kalenderjaar daarop weer een nieuwe eigenwoningschuld aangaat voor het afgeloste gedeelte. Dit kan belangrijk zijn voor mensen die hun hypotheek verhogen i.v.m. een verbouwing of verhuizing.
Jeroen Wolfsen
Jeroen is gecertificeerd financieel planner (FFP) en weet alles van financiële producten waaronder hypotheek.
Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600