Veelgestelde vragen over Verduurzamen bij Hypotheek

Hier vind je alle veelgestelde vragen over Verduurzamen bij Hypotheek

Wat betekent verduurzamen?

Onder verduurzamende maatregelen valt eigenlijk alles wat je doet om je woning energiezuiniger te maken. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden: van zonnepanelen op het dak tot nieuw isolatiemateriaal of een warmtepomp.

Waarom is duurzaam wonen zo belangrijk?

Als je je woning energiezuiniger maakt, hoef je minder stroom af te nemen bij je energieleverancier. Dat betekent ook een lagere energierekening. Daarnaast zorgen verduurzamende maatregelen ervoor dat je woning meer waard wordt en lever je met een duurzame woning een belangrijke bijdrage aan het milieu.

Voor welke verduurzamende maatregelen kan ik het beste kiezen?

Dit hangt af van jouw wensen, van de huidige staat van je woning en van je budget. Houdt bij het verduurzamen van je woning de volgende stappen aan:

-Stap 1: Isoleren
-Stap 2: Zelf energie opwekken
-Stap 3: Van het gas af

Het is altijd zinvol om een duurzaamheidsadviseur in te schakelen en vrijblijvende offertes op te vragen, zodat je kunt uitzoeken welke maatregelen zinvol zijn voor jouw woning en hoeveel die maatregelen kosten.

Wat is beter; verbouwen of verduurzamen?

Dit hangt helemaal af van jouw wensen. Als je het belangrijk vindt om bij te dragen aan het milieu en minder kwijt wilt zijn aan energiekosten, dan kun je het beste kiezen voor verduurzaming. Maar wanneer je je woning in andere opzichten toe is aan onderhoud, bijvoorbeeld door je badkamer te vervangen of een nieuwe keuken te laten plaatsen, dan kom je uit bij een reguliere verbouwing. Een combinatie van beide is natuurlijk ook mogelijk. En als je dan toch bezig bent, dan is het misschien goed om direct beiden aan te pakken.

Ik wil verduurzamen. Kan ik mijn overwaarde gebruiken?

Jazeker, maar dat hoeft niet perse! Sterker nog, als je verduurzamende maatregelen doorvoert, dan mag je tot 106% van je woningwaarde lenen. Wil je het verduurzamen combineren met een reguliere verbouwing, dan heb je wel ruimte nodig in de waarde van je woning om je plannen te kunnen financieren. Wat je mogelijkheden zijn, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen. De bank zal wel altijd toetsen of jij de extra hypotheeklasten kan betalen.

Hoeveel kan ik extra lenen voor het verduurzamen van mijn woning?

Via onze website bereken je simpel je maximale hypotheek. Zo weet je precies hoeveel je uit kunt geven aan het verduurzamen van je woning. Wanneer je de woning wilt verduurzamen, mag je € 9.000 meer lenen dan normaal gesproken is toegestaan op basis van jouw inkomen. Wanneer je de woning volledig energieneutraal wilt maken, en je woning hierdoor een Nul-op-de-Meter woning wordt, loopt dit bedrag op tot € 15.000 tot
€ 25.000.

Houd er rekening mee dat je niet meer mag lenen dan 100% van je woningwaarde na de verbouwing. Vermeerdert de verbouwing de waarde van je huis? Dan telt dat ook mee voor de bepaling van je maximale verbouwingshypotheek. Als je verduurzamende maatregelen doorvoert, dan mag je 106% van je woningwaarde lenen.

Wat is een bouwdepot?

Wanneer je de hypotheek verhoogt voor een verbouwing, opent de bank een bouwdepot. Dit is een aparte rekening, waarop een budget wordt gereserveerd. Aan de hand van de door jou opgegeven verbouwing kan je hier vervolgens de rekeningen uit declareren. De bank betaalt vervolgens de bedragen uit aan jou of aan de vakman. Een bouwdepot heeft een looptijd van maximaal 2 jaar. Daarna wordt het bouwdepot afgesloten en wordt het overgebleven saldo (indien dit er is) afgelost op de hypotheek. Dit gebeurt ook als je zelf aangeeft dat je klaar bent met verbouwen.

Over het bedrag wat je nog niet hebt gebruikt, betaal je in veel gevallen geen hypotheekrente.

Welke kosten van de verbouwing of verduurzaming kan ik meefinancieren?

Hier vallen allerlei soorten verduurzamende maatregelen onder. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw laten isoleren van je woning, betere beglazing aanbrengen met een hogere isolatiewaarde, zonnepanelen laten plaatsen, een warmtepomp nemen of een groen dak laten maken. Het gaat in elk geval om maatregelen die jouw woning energiezuiniger maken en daarmee beter zijn voor het milieu. Ook verbeteren deze aanpassingen mogelijk het energielabel van je woning.

Je mag alle kosten die je voor de verbouwing maakt meefinancieren. Denk aan arbeidskosten voor de vakmannen en de kosten voor het materiaal. Wat wel belangrijk is, is dat er altijd een factuur moet zijn die je kunt declareren. Laat je een nieuwe badkamer plaatsen, maar worden de werkzaamheden ‘zwart’ uitgevoerd, dan worden de arbeidskosten dus niet vergoed.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een hypotheek wanneer ik wil verduurzamen?

Dat hangt af van de waarde van de woning na verbouwing, en je inkomen. Je mag nooit meer dan 100% van de woningwaarde lenen na verbouw (of 106% als je verduurzamende maatregelen toepast). Als je daarnaast voldoende inkomen kunt aantonen, is het geen probleem om een hypotheek aan te vragen voor een verbouwing.

Hoe kun je verduurzaming financieren?

Dat kan door middel van een hypotheek, energie bespaarlening of een persoonlijke lening. Ook kan je subsidie aanvragen, waardoor je een deel van de kosten vergoed krijgt.

Wanneer je maximaal € 25.000 nodig hebt voor een verbouwing, is het zeker de moeite waard om een afweging te maken of het verhogen van de hypotheek de beste optie is, of dat je beter kunt kezen voor een lening. Wanneer je de lening gebruikt voor de woning, is ook hier de rente van aftrekbaar.

Onze hypotheekspecialisten kunnen de vergelijking maken en je hierover adviseren. Ook leningen kan je gemakkelijk regelen via Moneywise.nl!

Kan ik de hypotheekrente altijd aftrekken als ik mijn hypotheek verhoog voor verduurzaming?

Nee niet altijd. Dit hangt namelijk af van een aantal keuzes die je maakt wanneer je de hypotheek aanvraagt. Gebruik je de hypotheek wel voor verbouwing of verduurzaming van je woning, dan is de hypotheekrente aftrekbaar. Hiervoor moet je de hypotheek ten minste annuïtair aflossen en gebruik maken van een bouwdepot.

Hoe kan ik mijn inkomen aantonen?

Wanneer je in loondienst werkt, is een loonstrook en een werkgeversverklaring voldoende. In plaats van een werkgeversverklaring kan je ook een UWV-verzekeringsbericht gebruiken. Je inkomen wordt dan berekend op basis van een gemiddelde. Afhankelijk van de samenstelling van je inkomen kan dit heel gunstig uitkomen.

Ben je ondernemer? Dan wordt je inkomen gebaseerd op het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar. De meeste banken bepalen niet meer zelf het inkomen van een ondernemer. Hiervoor wordt een inkomensverklaring gevraagd. Deze moet worden opgemaakt door één van de vier rekenexperts die hiervoor zijn aangewezen.

Welke schulden tellen allemaal mee voor de berekening van mijn maximale hypotheek?

Voor een hypotheekaanvraag moeten we rekening houden met de volgende verplichtingen:

-De mogelijkheden tot roodstaan op een betaalrekening
-Een creditcard op afbetaling
-Consumptieve leningen
-Studieschuld
-Een private leaseauto
-Alimentatieverplichtingen

Het hebben van financiële verplichtingen is niet erg, maar hier moeten we wel rekening mee houden bij een hypotheekaanvraag. Om overkreditering te voorkomen, doet ook de bank nog een controle bij het BKR. Geef je verplichtingen dus altijd op! Dit voorkomt nare verrassingen achteraf.

Moet ik altijd naar de notaris voor het verhogen van de hypotheek?

Nee, dit hoeft niet altijd. Iedere hypotheek wordt ingeschreven in het Kadaster. Vaak wordt dit voor een hoger bedrag gedaan dan je hypotheek daadwerkelijk hoog is. Je hoeft niet opnieuw naar de notaris wanneer je voldoende opnameruimte hebt binnen deze inschrijving en je bij de huidige bank blijft.

Sluit je de hypotheek over naar een andere bank, heb je onvoldoende opnameruimte of wil je bijvoorbeeld consumptieve leningen laten verrekenen, dan zul je altijd een bezoekje moeten brengen aan de notaris.

Hoe lang duurt de hypotheekaanvraag?

Wij vinden het belangrijk dat het proces soepel en vlot verloopt. De eerste afspraak bij één van onze hypotheekspecialisten is daarom vaak al binnen enkele werkdagen. Wij werken online, en maken een persoonlijke pagina voor je aan, waar je je gegevens kunt aanvullen en documenten in kunt uploaden. Over het algemeen kunnen we stellen dat het gemiddeld zo’n 4 tot 6 weken duurt om de hypotheekaanvraag af te ronden.

Kan ik de hypotheek alleen aanvragen bij mijn huidige bank, of kan ik ook oversluiten?

Afhankelijk van jouw huidige situatie en wensen is het soms voordeliger om de hypotheek onder te brengen bij een andere bank. Dit kan zijn vanwege een gunstigere rente, maar ook vanwege de hypotheekvoorwaarden. Niet alles is mogelijk bij alle banken.

Wat in jouw situatie de beste optie is, bespreek je met één van onze hypotheekspecialisten.

Wat zijn de kosten voor het de hypotheekaanvraag in verband met verduurzaming?

De exacte kosten voor een hypotheekaanvraag zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Over het algemeen dien je rekening te houden met deze kosten:

-Hypotheek advies- en bemiddelingskosten Moneywise
-Kosten voor de taxatie
-Notariskosten (als je de hypotheek opnieuw moet laten inschrijven in het Kadaster)
-Indien je ondernemer bent, kosten voor een inkomensverklaring
-Eventueel een boeterente wanneer de hypotheek volledig wordt overgesloten

Wanneer we elkaar spreken over het verhogen van de hypotheek, brengen wij exact in kaart hoe hoog de kosten zijn voor het verhogen van de hypotheek.

Kan ik de kosten meefinancieren?

Ja dat kan, mits er voldoende ruimte is op basis van jouw inkomen en de waarde van de woning.

Wanneer je de kosten meefinanciert, zijn deze kosten niet aftrekbaar.

Moet ik mijn woning altijd laten taxeren?

De waarde van de woning moet altijd worden aangetoond. Dit kan door middel van een gevalideerd taxatierapport of door een Desktop taxatie uit te laten voeren. Bij een normale taxatie komt er een taxateur bij je thuis die de waarde van jouw woning bepaalt. Als je de hypotheek verhoogt in verband met een verbouwing, geef de taxateur dan ook een overzicht van de geplande verbouwing. De taxateur houdt vervolgens rekening met deze verbouwing in zijn waardebepaling. Je krijgt dan een waarde voor en een waarde na de verbouwing. De waarde na verbouwing mag worden gehanteerd als maximale waarde van de woning.

Kan ik de waarde van mijn woning ook door middel van een Desktop taxatie aantonen?

Een Desktop taxatie is een taxatie op afstand. De kosten hiervan zijn een stuk lager, maar er zitten wel wat voorwaarden aan. Niet iedere bank accepteert een Desktop taxatie. Bovendien moet je de Desktop taxatie laten opmaken voor een specifieke bank. Iedere bank mag namelijk zijn eigen eisen stellen aan de opbouw van de waarde. Helaas is het niet mogelijk om voor iedere woning een desktoptaxatie uit te laten voeren. Een rijtjeshuis is makkelijker op waarde te schatten dan een vrijstaande woning, waar er maar één van is gebouwd. Kan er geen waarde worden afgegeven? Dan kost de Desktoptaxatie je niks. Over het algemeen is de waarde uit een Desktop taxatie lager dan die uit een gevalideerd taxatierapport. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar soms is dit niet wenselijk.

Een Desktop taxatie houdt geen rekening met een eventuele verbouwing. Soms is dit ook niet nodig, wanneer je voldoende waarde hebt ten opzichte van de huidige hypotheek. Maar soms is het niet toegestaan om de hypotheek te verhogen in verband met een verbouwing in combinatie met een Desktop taxatie. Dit kunnen regels zijn van de bank.

De hypotheekspecialisten van Moneywise kijken naar de mogelijkheden en adviseren je over de mogelijkheden.

Hoe kan ik mijn inkomen aantonen?

Wanneer je in loondienst werkt, is een loonstrook en een werkgeversverklaring voldoende. In plaats van een werkgeversverklaring kan je ook een UWV-verzekeringsbericht gebruiken. Je inkomen wordt dan berekend op basis van een gemiddelde. Afhankelijk van de samenstelling van je inkomen kan dit heel gunstig uitkomen.

Ben je ondernemer? Dan wordt je inkomen gebaseerd op het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar. De meeste banken bepalen niet meer zelf het inkomen van een ondernemer. Hiervoor wordt een inkomensverklaring gevraagd. Deze moet worden opgemaakt door één van de vier rekenexperts die hiervoor zijn aangewezen.

Welke schulden tellen allemaal mee voor de berekening van mijn maximale hypotheek?

Voor een hypotheekaanvraag moeten we rekening houden met de volgende verplichtingen:

-De mogelijkheden tot roodstaan op een betaalrekening
-Een creditcard op afbetaling
-Consumptieve leningen
-Studieschuld
-Een private leaseauto
-Alimentatieverplichtingen

Het hebben van financiële verplichtingen is niet erg, maar hier moeten we wel rekening mee houden bij een hypotheekaanvraag. Om overkreditering te voorkomen, doet ook de bank nog een controle bij het BKR. Geef je verplichtingen dus altijd op! Dit voorkomt nare verrassingen achteraf.

Hypotheek berekenen

Bereken de maandlasten van je hypotheek

Hypotheek berekenen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662
Geen koffie, wél een cookie

Op Moneywise.nl regel je je financiële zaken online. Je krijgt bij ons geen koffie, maar we plaatsen wel cookies.

Maak hieronder een keuze voordat je verder gaat.
Of lees ons cookiebeleid

logo Moneywise.nl
... bel ons met al je vragen 085-760 7610
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube