Veelgestelde vragen over Verhogen bij Hypotheek

Hier vind je alle veelgestelde vragen over Verhogen bij Hypotheek

Waarvoor kan ik de hypotheek verhogen?

Het verhogen van de hypotheek kan interessant zijn om verschillende redenen, denk hierbij aan:

-Het financieren van een verbouwing
-Het verduurzamen van je woning
-Een consumptieve opname doen uit de overwaarde om leuke dingen te doen
-De overwaarde inzetten als extra (pensioen)inkomen
-Het herfinancieren van leningen die elders lopen
-Je kind helpen met de aankoop van een woning door middel van een schenking

Je kunt natuurlijk meerdere wensen combineren wanneer je de hypotheek verhoogt. We denken graag mee over de mogelijkheden.

Hoe gaat het verhogen van de hypotheek in zijn werk?

Je hebt de eerste (en belangrijkste) stap al gezet; je hebt via onze website onderzocht of het interessant is om je hypotheek te verhogen. En die mogelijkheden onderzoek je graag verder.

Via Moneywise is het verhogen van je hypotheek zo geregeld. Na een adviesgesprek met één van onze hypotheekspecialisten werken we een aantal scenario’s voor je uit, afhankelijk van jouw wensen. Daarna gaan we aan de slag met de hypotheekaanvraag bij de bank. Als dit is afgerond, kan je naar de notaris.

Hoe lang duurt het om de hypotheek te verhogen?

Wij vinden het belangrijk dat het proces soepel en vlot verloopt. De eerste afspraak bij één van onze hypotheekspecialisten is daarom vaak al binnen enkele werkdagen. Wij werken online, en maken een persoonlijke pagina voor je aan, waar je je gegevens kunt aanvullen en documenten in kunt uploaden. Over het algemeen kunnen we stellen dat het gemiddeld zo’n 4 tot 6 weken duurt om de hypotheekaanvraag af te ronden bij de nieuwe bank.

Kan ik de hypotheek alleen verhogen bij mijn huidige bank, of kan ik ook oversluiten?

Afhankelijk van jouw huidige situatie en wensen is het soms voordeliger om de hypotheek onder te brengen bij een andere bank. Dit kan zijn vanwege een gunstigere rente, maar ook vanwege de hypotheekvoorwaarden. Niet alles is mogelijk bij alle banken.

Wat in jouw situatie de beste optie is, bespreek je met één van onze hypotheekspecialisten.

Wat zijn de kosten voor het verhogen van mijn hypotheek?

De exacte kosten van het verhogen van je hypotheek zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Over het algemeen dien je rekening te houden met deze kosten:

-Hypotheek advies- en bemiddelingskosten Moneywise
-Kosten voor de taxatie
-Notariskosten (als je de hypotheek opnieuw moet laten inschrijven in het Kadaster)
-Indien je ondernemer bent, kosten voor een inkomensverklaring
-Eventueel een boeterente wanneer de hypotheek volledig wordt overgesloten

Wanneer we elkaar spreken over het verhogen van de hypotheek, brengen wij exact in kaart hoe hoog de kosten zijn voor het verhogen van de hypotheek.

Kan ik de kosten meefinancieren?

Ja dat kan, mits er voldoende ruimte is op basis van jouw inkomen en de waarde van de woning.

Wanneer je de kosten meefinanciert, zijn deze kosten niet aftrekbaar.

Ik heb onvoldoende inkomen om de hypotheek te verhogen. Zijn er nog mogelijkheden?

In sommige gevallen zijn hier wel mogelijkheden voor. Maar eerlijk is eerlijk, als er onvoldoende inkomen is wordt het erg lastig om de hypotheek te verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing of verduurzaming. Je verhoogt dan immers je hypotheek, met hogere lasten tot gevolg, terwijl hier onvoldoende inkomen tegenover staat. Dit is anders wanneer je de hypotheek wilt verhogen om een consumptieve lening te herfinancieren. Als jouw financiële situatie hierdoor verbetert, zijn sommige banken bereidt hiernaar te kijken. Zij kijken dan naar de werkelijke maandlasten van de hypotheek.

Neem in dit geval contact op met onze hypotheekspecialisten om de mogelijkheden te bespreken.

Hoe kan ik mijn inkomen aantonen?

Wanneer je in loondienst werkt, is een loonstrook en een werkgeversverklaring voldoende. In plaats van een werkgeversverklaring kan je ook een UWV-verzekeringsbericht gebruiken. Je inkomen wordt dan berekend op basis van een gemiddelde. Afhankelijk van de samenstelling van je inkomen kan dit heel gunstig uitkomen.

Ben je ondernemer? Dan wordt je inkomen gebaseerd op het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar. De meeste banken bepalen niet meer zelf het inkomen van een ondernemer. Hiervoor wordt een inkomensverklaring gevraagd. Deze moet worden opgemaakt door één van de vier rekenexperts die hiervoor zijn aangewezen.

Welke schulden tellen allemaal mee voor de berekening van mijn maximale hypotheek?

Voor een hypotheekaanvraag moeten we rekening houden met de volgende verplichtingen:

-De mogelijkheden tot roodstaan op een betaalrekening
-Een creditcard op afbetaling
-Consumptieve leningen
-Studieschuld
-Een private leaseauto
-Alimentatieverplichtingen

Het hebben van financiële verplichtingen is niet erg, maar hier moeten we wel rekening mee houden bij een hypotheekaanvraag. Om overkreditering te voorkomen, doet ook de bank nog een controle bij het BKR. Geef je verplichtingen dus altijd op! Dit voorkomt nare verrassingen achteraf.

Moet ik mijn woning altijd laten taxeren?

De waarde van de woning moet altijd worden aangetoond. Dit kan door middel van een gevalideerd taxatierapport of door een Desktop taxatie uit te laten voeren. Bij een normale taxatie komt er een taxateur bij je thuis die de waarde van jouw woning bepaalt. Als je de hypotheek verhoogt in verband met een verbouwing, geef de taxateur dan ook een overzicht van de geplande verbouwing. De taxateur houdt vervolgens rekening met deze verbouwing in zijn waardebepaling. Je krijgt dan een waarde voor en een waarde na de verbouwing. De waarde na verbouwing mag worden gehanteerd als maximale waarde van de woning.

Kan ik de waarde van mijn woning ook door middel van een Desktop taxatie aantonen?

Een Desktop taxatie is een taxatie op afstand. De kosten hiervan zijn een stuk lager, maar er zitten wel wat voorwaarden aan. Niet iedere bank accepteert een Desktop taxatie. Bovendien moet je de Desktop taxatie laten opmaken voor een specifieke bank. Iedere bank mag namelijk zijn eigen eisen stellen aan de opbouw van de waarde. Helaas is het niet mogelijk om voor iedere woning een desktoptaxatie uit te laten voeren. Een rijtjeshuis is makkelijker op waarde te schatten dan een vrijstaande woning, waar er maar één van is gebouwd. Kan er geen waarde worden afgegeven? Dan kost de Desktoptaxatie je niks. Over het algemeen is de waarde uit een Desktop taxatie lager dan die uit een gevalideerd taxatierapport. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar soms is dit niet wenselijk.

Een Desktop taxatie houdt geen rekening met een eventuele verbouwing. Soms is dit ook niet nodig, wanneer je voldoende waarde hebt ten opzichte van de huidige hypotheek. Maar soms is het niet toegestaan om de hypotheek te verhogen in verband met een verbouwing in combinatie met een Desktop taxatie. Dit kunnen regels zijn van de bank.

De hypotheekspecialisten van Moneywise kijken naar de mogelijkheden en adviseren je over de mogelijkheden.

Moet ik altijd naar de notaris voor het verhogen van de hypotheek?

Nee, dit hoeft niet altijd. Iedere hypotheek wordt ingeschreven in het Kadaster. Vaak wordt dit voor een hoger bedrag gedaan dan je hypotheek daadwerkelijk hoog is. Je hoeft niet opnieuw naar de notaris wanneer je voldoende opnameruimte hebt binnen deze inschrijving en je bij de huidige bank blijft.

Sluit je de hypotheek over naar een andere bank, heb je onvoldoende opnameruimte of wil je bijvoorbeeld consumptieve leningen laten verrekenen, dan zul je altijd een bezoekje moeten brengen aan de notaris.

Kan ik de hypotheekrente altijd aftrekken als ik mijn hypotheek verhoog?

Nee niet altijd. Dit hangt namelijk af van een aantal keuzes die je maakt wanneer je de hypotheek aanvraagt. Als je de hypotheek verhoogt om een consumptieve opname te doen (een verhoging die niet is bestemd voor de woning), dan is de hypotheek per definitie nooit aftrekbaar.

Gebruik je de hypotheek wel voor verbouwing of verduurzaming van je woning, dan is de hypotheekrente wel aftrekbaar. Hiervoor moet je de hypotheek ten minste annuïtair aflossen en gebruik maken van een bouwdepot.

Mag ik ook kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek?

Ja in sommige gevallen is dit een optie. Een aflossingsvrije hypotheek is toegestaan tot maximaal 50% van de waarde van de woning. Een aflossingsvrije hypotheek voldoet uiteraard niet aan de verplichte eis om de hypotheek ten minste annuïtair af te lossen en komt daardoor niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek is alleen mogelijk bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie.

Wat is een bouwdepot?

Wanneer je de hypotheek verhoogt voor een verbouwing, opent de bank een bouwdepot. Dit is een aparte rekening, waarop een budget wordt gereserveerd. Aan de hand van de door jou opgegeven verbouwing kan je hier vervolgens de rekeningen uit declareren. De bank betaalt vervolgens de bedragen uit aan jou of aan de vakman. Een bouwdepot heeft een looptijd van maximaal 2 jaar. Daarna wordt het bouwdepot afgesloten en wordt het overgebleven saldo (indien dit er is) afgelost op de hypotheek. Dit gebeurt ook als je zelf aangeeft dat je klaar bent met verbouwen.

Over het bedrag wat je nog niet hebt gebruikt, betaal je in veel gevallen geen hypotheekrente.

Ik wil mijn woning verduurzamen, kan ik meer lenen?

Klopt. Wanneer je de woning wilt verduurzamen, mag je € 9.000 meer lenen dan normaal gesproken is toegestaan op basis van jouw inkomen. Wanneer je de woning volledig energieneutraal wilt maken, en je woning hierdoor een Nul-op-de-Meter woning wordt, loopt dit bedrag op tot € 15.000 tot € 25.000.

Ik heb maar een klein bedrag nodig voor mijn verbouwing. Zijn er nog alternatieven?

Wanneer je maximaal € 25.000 nodig hebt voor een verbouwing, is het zeker de moeite waard om een afweging te maken of het verhogen van de hypotheek de beste optie is.
Een alternatief kan een persoonlijke lening zijn. Wanneer je de lening gebruikt voor de woning, is ook hier de rente van aftrekbaar.

Onze hypotheekspecialisten kunnen de vergelijking maken en je hierover adviseren. Ook leningen kan je gemakkelijk regelen via Moneywise.nl!

Hypotheek berekenen

Bereken de maandlasten van je hypotheek

Hypotheek berekenen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662
Geen koffie, wél een cookie

Op Moneywise.nl regel je je financiële zaken online. Je krijgt bij ons geen koffie, maar we plaatsen wel cookies.

Maak hieronder een keuze voordat je verder gaat.
Of lees ons cookiebeleid

logo Moneywise.nl
... bel ons met al je vragen 085-760 7610
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube